Biszkopt

Biszkopt

Biszkopt Thermomix

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas 3-4 min/obr.4.

Następnie czas 4 min/obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru. Nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dodajemy żółtka.

Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli.

Wsypujemy mąkę i mieszamy czas 30s/obr.2

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.
biszkopt thermomixCzy biszkopt jest upieczony sprawdzamy za pomocą np. wykałaczki. Wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, jeżeli patyczek jest suchy, biszkopt jest upieczony.

Sposób aby biszkopt nie opadł wyczytałam kiedyś na Mojewypieki.com – otóż po upieczeniu biszkopta należy wyciągnąć go z piekarnika, zrzucić na ziemię z wysokości ok pół metra i wsadzić z powrotem do piekarnika. Wystudzić biszkopt przy otwartych drzwiczkach.

Poniżej filmik z powyższym przepisem.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO