Biszkopt Thermomix
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas 3-4 min/obr.4.
Następnie czas 4 min/obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru. Nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dodajemy żółtka.
Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli.
Wsypujemy mąkę i mieszamy czas 30s/obr.2
Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Czy biszkopt jest upieczony sprawdzamy za pomocą np. wykałaczki. Wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, jeżeli patyczek jest suchy, biszkopt jest upieczony.
Sposób aby biszkopt nie opadł wyczytałam kiedyś na Mojewypieki.com – otóż po upieczeniu biszkopta należy wyciągnąć go z piekarnika, zrzucić na ziemię z wysokości ok pół metra i wsadzić z powrotem do piekarnika. Wystudzić biszkopt przy otwartych drzwiczkach.
Poniżej filmik z powyższym przepisem.