Biszkopt

Print Friendly, PDF & Email

Biszkopt Thermomix

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas 3-4 min/obr.4.

Następnie czas 4 min/obroty 4 i dosypujemy po jednej łyżce cukru. Nastawiamy czas 2 min/obr.3 i dodajemy żółtka.

Im dłużej ubijamy ciasto tym pulchniejszy biszkopt więc róbmy to wszystko powoli.

Wsypujemy mąkę i mieszamy czas 30s/obr.2

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.
biszkopt thermomix

Czy biszkopt jest upieczony sprawdzamy za pomocą np. wykałaczki. Wbijamy wykałaczkę w środek ciasta, jeżeli patyczek jest suchy, biszkopt jest upieczony.

Sposób aby biszkopt nie opadł wyczytałam kiedyś na Mojewypieki.com – otóż po upieczeniu biszkopta należy wyciągnąć go z piekarnika, zrzucić na ziemię z wysokości ok pół metra i wsadzić z powrotem do piekarnika. Wystudzić biszkopt przy otwartych drzwiczkach.

Poniżej filmik z powyższym przepisem.

Dodaj komentarz