Chleb jęczmienny na zakwasie

Chleb jęczmienny na zakwasie

Chleb z dodatkiem mąki jęczmiennej, którą miałam miksując kaszę jęczmienną w Thermomix – link tutaj. Chleb bardzo dobry, ładnie wyrasta.

Składniki:

  • 250g zaczynu żytniego (zaczyn musi być aktywny czyli wyciągnięty z lodówki i dokarmiony)
  • 300g letniej wody
  • 300g maki pszennej
  • 100g maki żytniej
  • 100g maki jęczmiennej – jak zrobić w Thermomix – przepis tutaj
  • 1, 5 łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Do naczynia Thermomix dać zaczyn z woda, mąką i sola. Wymieszać czas 30 s/obr.5  Pozostawić w przykrytym naczyniu Thermomix na 10 minut.
  2. Wyrobić ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał . Pozostawić w przykrytym naczyniu Thermomix na 10 minut.
  3. Wyrabiać jeszcze raz czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągnąć z naczynia Thermomix, uformować kulę i odstawić w misce wysmarowanej olejem na kolejne 10 min.
  4. Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.
  5. Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  6. Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.
  7. Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.
  8. Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte ściereczka, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.
  9. Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec ok. 40 minut.

Przepis pochodzi z tej strony http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-jeczmienny

chleb jeczmienny zakwas

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock