Chleb z dodatkiem mąki jęczmiennej, którą miałam miksując kaszę jęczmienną w Thermomix – link tutaj. Chleb bardzo dobry, ładnie wyrasta.
Składniki:
- 250g zaczynu żytniego (zaczyn musi być aktywny czyli wyciągnięty z lodówki i dokarmiony)
- 300g letniej wody
- 300g maki pszennej
- 100g maki żytniej
- 100g maki jęczmiennej – jak zrobić w Thermomix – przepis tutaj
- 1, 5 łyżeczki soli
Wykonanie
- Do naczynia Thermomix dać zaczyn z woda, mąką i sola. Wymieszać czas 30 s/obr.5 Pozostawić w przykrytym naczyniu Thermomix na 10 minut.
- Wyrobić ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał . Pozostawić w przykrytym naczyniu Thermomix na 10 minut.
- Wyrabiać jeszcze raz czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągnąć z naczynia Thermomix, uformować kulę i odstawić w misce wysmarowanej olejem na kolejne 10 min.
- Powtórzyć wyrabianie ponownie przez 10-15 sekund, uformować w kule, przykryć i odstawić na 30 minut.
- Wyjąć z miski zagniatać jeszcze raz 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
- Zagniatać przez 10-15 sekund. Uformować kule, włożyć do miski i odstawić przykryte na 1 godzinę.
- Uformować bochenek, przykryć i odstawić na 15 minut.
- Ułożyć ciasto w koszyku do wyrastania przykryte ściereczka, w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, mniej wiącej na 5 godzin.
- Nagrzać piekarnik do 220-230°C. Naciąć bochenek i wkładać do naparowanego piekarnika. Piec ok. 40 minut.
Przepis pochodzi z tej strony http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-jeczmienny