Chleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. Chrupka skórka, sprężysty i delikatny środek chleba. Chleb smakuje z każdym dodatkiem i słonym i słodkim. Chleby na zakwasie uczą cierpliwości. Bazę pod chleb na ogół przygotowujemy dzień wcześniej a później czekanie jak chleb wyrośnie.
Składniki na 1 bochenek:
Dzień wcześniej
- 40 g zakwasu zrobionego z mąki żytniej (jeżeli mamy zakwas z lodówki to wyciągamy go wcześniej aby uzyskał temperaturę pokojową)
- 85 g mąki przennej
- 85 g wody
Składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 1 min/obr.4. Zaczyn zostawiamy w misie Thermomix na całą noc. Misę przykrywamy ściereczką.
Dzień drugi:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 200 g letniej wody (ilość wody zależy od jakości mąki)
- zaczyn, który jest już w misie Thermomix:)
Wykonanie:
Do przygotowanego wcześniej zaczynu dajemy mąki, sól i pół porcji wody. Wyrabiamy ciasto czas 10 min/poz. Thermomix/Interwał. W trakcie wyrabiania ciasta należy dolewać wody tak aby ciasto miało elastyczną i gładką konsystencję.
Następnie ciasto przekładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto i przekładamy go do koszyczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb.Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 40 minut.
Witam dwie łyżeczki soli to zdecydowanie za dużo Wystarczy jedno
Hej wyprobowalam wczoraj przepis i jestem bardzo zadowolona. Moj maz jest bardzo wybredny jesli chodzi o chleb po pochodzi z kraju gdzie wszystko jedza z chlebem i rowniez byl zadowolony. Mialam obawy o te 40g zakwasu, ale chelb wyrosl super. Po wyprobowaniu tysiaca przepisow ten kroluje. Pozdrawiam