Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Chleb pszenny z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej. Chrupka skórka, sprężysty i delikatny środek chleba. Chleb smakuje z każdym dodatkiem i słonym i słodkim. Chleby na zakwasie uczą cierpliwości. Bazę pod chleb na ogół przygotowujemy dzień wcześniej a później czekanie jak chleb wyrośnie.

Składniki na 1 bochenek:

Dzień wcześniej

  • 40 g zakwasu zrobionego z mąki żytniej (jeżeli mamy zakwas z lodówki to wyciągamy go wcześniej aby uzyskał temperaturę pokojową)
  • 85 g mąki przennej
  • 85 g wody

Składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 1 min/obr.4. Zaczyn zostawiamy w misie Thermomix na całą noc. Misę przykrywamy ściereczką.

Dzień drugi:

  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g zmielonych ziaren pszenicy lub mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g letniej wody (ilość wody zależy od jakości mąki)
  • zaczyn, który jest już w misie Thermomix:)

Wykonanie:

Do przygotowanego wcześniej zaczynu dajemy mąki, sól i pół porcji wody. Wyrabiamy ciasto czas 10 min/poz. Thermomix/Interwał. W trakcie wyrabiania ciasta należy dolewać wody tak aby ciasto miało elastyczną i gładką konsystencję.

Następnie ciasto przekładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto i przekładamy go do koszyczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb.Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 40 minut.

chleb pszenny na zakwasie

chleb na zakwasie pszenny

 

2 komentarze

  1. McWhy
  2. Anka

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.