Chleb pszenny z garnka

Chleb pszenny z garnka

Składniki na chleb pszenny z garnka:

  • 360 g wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)

Wykonanie przepisu na chleb pszenny z garnka:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 2 min/37 stopni/obr.2.

Dodajemy mąkę, kminek i sól, wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek w którym będziemy piec chleb.

Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna. Wstawiamy garnek z pokrywką do piekarnika i nagrzewamy go 20 minut.

Wyciągamy gorący garnek z piekarnika, delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.

Następnie ściągamy pokrywę i pieczemy chleb jeszcze 15 minut.

Wskazówki:

  • zamiast garnka, można użyć naczynie żaroodporne.
  • pieczemy na termoobiegu.
Thermomix przepisy. Chleb pszenny pieczony w garnku.

Thermomix przepisy. Chleb pszenny pieczony w garnku.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.