Składniki na chleb pszenny z garnka:
- 360 g wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
Wykonanie przepisu na chleb pszenny z garnka:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 2 min/37 stopni/obr.2.
Dodajemy mąkę, kminek i sól, wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie wbijamy pięść w ciasto w celu odgazowania ciasta i krótko wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy bochenek chleba. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i garnek w którym będziemy piec chleb.
Temperatura w piekarniku powinna być maksymalna. Wstawiamy garnek z pokrywką do piekarnika i nagrzewamy go 20 minut.
Wyciągamy gorący garnek z piekarnika, delikatnie przekładamy do niego chleb. Robimy nacięcia, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut.
Następnie ściągamy pokrywę i pieczemy chleb jeszcze 15 minut.
Wskazówki:
- zamiast garnka, można użyć naczynie żaroodporne.
- pieczemy na termoobiegu.