Chrupkie pieczywo Thermomix
Składniki na 2 blachy:
- 130 g pestek słonecznika
- 80 g siemienia lnianego
- 60 g ziaren dyni
- 30 g sezamu
- 150 g płatków owsianych
- 10 g nasion chia
- 320 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy olej kokosowy, wodę i miód. Mieszamy czas 2 min/temp.37 stopni/obr. 2. Olej kokosowy i miód powinien się rozpuścić. Następnie dosypujemy suche składniki i mieszamy czas 5 min/obr. wsteczne.3. Ziarna i płatki powinny wchłonąć wodę. Pulpę przekładamy do naczynia, przykrywamy i zostawiamy na całą noc w lodówce.
Masę dzielimy na dwie części. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykłądamy połowę masy. Rozgniatamy dokładnie lub wałkiem owiniętym folią aluminiową wałkujemy masę. Następnię masę kroimy w prostokąty. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Następnie przekładamy chlebek na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.