Niesamowita tarta a co najważniejsze o odchudzonej kaloryczności.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- 20 g masła
- 1 jajko
- 50 g jogurtu naturalnego
- sól do smaku
Składniki na tartę:
- 150 g brukselki
- 200 g pieczarek
- 200 g dyni
- 2 łyżki oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera mozarella
- 1 białko (żółtko dodaliśmy do ciasta)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonianie:
Mąkę oraz pokrojone masło umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 5 s/obr.5. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę o wymiarach 25 cmx21 cm. Ciasto nakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku 10 min w tem. 170 stopni.
Dynię obrać i z 1 łyżką oleju podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać umieścić w naczyniu Thermomix i pokroić czas 10s/orb.3 (można też w plastry ręcznie pokroić. Dołożyć 1 łyżke oleju i poddusić czas 10 min/tem.100/obr.1. Pieczarki przełożyć do innego naczynia a do Thermomix dać jogurt, jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i pokrojony w plastry ser mozarella. Wymieszać wszystko razem czas 10 s/obr.3.
Brukselkę ugotować w słonej wodzie.
Na podpieczony spód nałożyć dynię, pieczarki. Wylać masę serowo-jogurtową, na wierzch dać brukselki i piec ok 30 minut w temp. 170 stopni.