Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola

Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola

Ciasto:

  • mąka pszenna 120 g
  • zimne masło 60 g
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 150 g sera gorgonzola
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 5 szt pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz  do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix i zmiksować czas 20s/obr.4 Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czyste i osuszone liście szpinaku. Nalezy krótko przesmażyć ok 2 minut. Szpinak przekładamy na sitko do odsączenia.

Z lodówki wyciągamy ciasto i wałkujemy do żądanego rozmiaru naszej formy na tartę.  Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i w kilku miejscach przekłuwamy widelcem. Podpiekamy lekko ok 10 minut w temp. 180 stopni.

Do naczynia Thermomix dajemy jajka i starty parmezan.  Całość miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.5. Na podpieczony spód dajemy odsączone liście szpinaku, pokrojone pomidorki (przecięciem do góry), kawałki sera gorgonzola i zalewamy to wszystko masą jajeczną.

Pieczemy ok 30 minut do momentu ścięcia się masy.

Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola. Thermomix przepisy

Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola. Thermomix przepisy

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta ze szpinakiem i serem gorgonzola
Thermomix przepisy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO