Ciasto:
- mąka pszenna 120 g
- zimne masło 60 g
- sól szczypta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 150 g sera gorgonzola
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 5 szt pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki oliwy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix i zmiksować czas 20s/obr.4 Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czyste i osuszone liście szpinaku. Nalezy krótko przesmażyć ok 2 minut. Szpinak przekładamy na sitko do odsączenia.
Z lodówki wyciągamy ciasto i wałkujemy do żądanego rozmiaru naszej formy na tartę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i w kilku miejscach przekłuwamy widelcem. Podpiekamy lekko ok 10 minut w temp. 180 stopni.
Do naczynia Thermomix dajemy jajka i starty parmezan. Całość miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.5. Na podpieczony spód dajemy odsączone liście szpinaku, pokrojone pomidorki (przecięciem do góry), kawałki sera gorgonzola i zalewamy to wszystko masą jajeczną.
Pieczemy ok 30 minut do momentu ścięcia się masy.