Kołacze z bryndzą



Niezwykłe bułeczki ze względu na nadzienie prosto z Zakopanego. Bryndza z kminkiem i cebulką smakuje wybornie. Teraz każda wizyta w Zakopanem będzie kończyła się zakupem świeżej góralskiej bryndzy.

Składniki na bułeczki:

  • 500 g mąki
  • 10 g drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Składniki farsz:

  • 200 g bryndzy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu
  • 1 cebula
  • olej
  • kminek
  • pieprz
  • żółtko do posmarowania kołaczy

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 5 min/poz. Thermomix/Interwał.  Przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.  Następnie do czystego naczynia Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy ją czas 15 s/obr. 5 wlewamy olej i smażymy czas 5 min/obr.1/temp. 100. Pozostawiamy do przestygnięcia, następnie dodajemy pozostałe składniki na farsz i wyrabiamy jednolitą masę czas 20 s/obr.5.

Z ciasta wyrabiamy okrągłe placuszki. Na środku robimy wgłębienie i tam umieszczamy farsz z bryndzy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  30 minut.

Kołacze są najlepsze zaraz po upieczeniu. Później można je podgrzewać w piekarniku.

kołacze thermomixthermomix kołacze

 

Print Friendly

Popularne frazy:

  • kołacz z bryndzą
  • uzywany prze gorali do robienia bryndzy

Podobne przepisy