Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe

Thermomix przepisy. Bułeczki pizzowe.

Składniki na ciasto:

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

dodatkowo na wierzch bułeczek:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól

Przepisy Thermomix. Pizzowe bułeczki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Pozostawiamy na 15 minut.

Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, krótko wyrabiamy i wałkujemy na okrąg.

Z ciasta wycinamy trójkąty (czyli tak jak się kroi pizzę).

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do temp. 250 stopni.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy mieszanką ulubionych ziół oraz solą. Bułeczki możemy posypać również serem żółtym.

Z piekarnika wyciągamy nagrzaną blachę, przekładamy na nią bułeczki. Blachę wstawiamy do piekarnika, jednocześnie obniżając temperaturę do 210 stopni. Pieczemy ok 10 minut lub do lekkiego zbrązowienia bułeczek.

Smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym.

 

 

 

5 komentarzy

  1. TLo
    • admin
      • Beata
    • Marit

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.