Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe

Thermomix przepisy. Bułeczki pizzowe.

Składniki na ciasto:

  • 100 g wody
  • 10 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

dodatkowo na wierzch bułeczek:

  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól

Przepisy Thermomix. Pizzowe bułeczki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Pozostawiamy na 15 minut.

Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał.

Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, krótko wyrabiamy i wałkujemy na okrąg.

Z ciasta wycinamy trójkąty (czyli tak jak się kroi pizzę).

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do temp. 250 stopni.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy mieszanką ulubionych ziół oraz solą. Bułeczki możemy posypać również serem żółtym.

Z piekarnika wyciągamy nagrzaną blachę, przekładamy na nią bułeczki. Blachę wstawiamy do piekarnika, jednocześnie obniżając temperaturę do 210 stopni. Pieczemy ok 10 minut lub do lekkiego zbrązowienia bułeczek.

Smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym.

 

 

 

5 komentarzy

  1. TLo

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO