Thermomix przepisy. Bułeczki pizzowe.
Składniki na ciasto:
- 100 g wody
- 10 g świeżych drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
dodatkowo na wierzch bułeczek:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3. Pozostawiamy na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy czas 3 min/Interwał.
Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, krótko wyrabiamy i wałkujemy na okrąg.
Z ciasta wycinamy trójkąty (czyli tak jak się kroi pizzę).
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z blachą do temp. 250 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy oliwą i posypujemy mieszanką ulubionych ziół oraz solą. Bułeczki możemy posypać również serem żółtym.
Z piekarnika wyciągamy nagrzaną blachę, przekładamy na nią bułeczki. Blachę wstawiamy do piekarnika, jednocześnie obniżając temperaturę do 210 stopni. Pieczemy ok 10 minut lub do lekkiego zbrązowienia bułeczek.
Smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym.
„Dodajemy pozostałe składniki na ciasto” – a jakie to są „pozostałe składniki na ciasto”??? Czy zioła idą do ciasta, czy tylko na posypanie z wierzchu?
Zioła idą na wierzch bułek.
Czy blache czymś smarujemy czy dajemy papier?
Dajemy papier.
Pozostale skladniki to mąka, oliwa i sól.