Dżem z czarnej porzeczki



Print Friendly

Przepisy Thermomix. Dżem z czarnej porzeczki.

Składniki:

  • 1000 g czarnej porzeczki
  • 200 g cukru
  • 15 g pektyny
  • sok z połowy cytryny

 

Wykonanie:

Porzeczki obieramy z szypułek, myjemy. Przed włożeniem porzeczek do naczynia Thermomix odmierzamy cukier i pektynę. Cukier i pektynę przesypujemy na osobne naczynia. (ja robię to w ten sposób, że na zamkniętą pokrywę daję miskę, uruchamiam wagę i wsypuje odpowiednią ilość).

Do naczynia Thermomix wsypujemy porzeczki i miksujemy czas 30s/obr.9 (jezeli chcemy mieć kawałki owoców to miksujemy na mniejszych obrotach).

Owoce gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.1. Na pokrywę Thermomix dajemy koszyczek. Zapobiego to pryskaniu gotujących się owoców.

Pektynę mieszamy z połową porcji cukru i wsypujemy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 3 min/Varoma/obr.2

Wsypujemy pozostałą ilość cukru i gotujemy jeszcze 2 min/Varoma/obr.2. Pod sam koniec wlewamy sok z cytryny.

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych i najlepiej gorących słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

*Jeżeli na opakowaniu środka żelującego jest inne wykonanie to proszę postępować wg. tej instrukcji.

Thermomix przepisy. Dżem z czarnej porzeczki.

Podobne przepisy

Add Comment