Thermomix przepisy. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami.
Składniki na 8 sztuk:
- 300 g kaszy gryczanej
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 20 g masła klarowanego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- liście kapusty
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, siekamy czas 10 s/obr.5. Dodajemy pieczarki i ponownie siekamy czas 1o s/obr.4 Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia Thermomix dajemy masło klarowane i podduszamy pieczarki z cebulą czas 10 min/Varoma/obr wsteczne 1.
Pieczarki z cebulą przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia Thermomix (nie musimy go myć) wlewamy 600 g wody. Wsadzamy koszyczek i wsypujemy kaszę gryczaną. Naczynie zamykamy i na pokrywę dajemy przystawkę Varoma i kładziemy na nią liście kapusty.
Kaszę gryczaną i liście kapusty gotujemy czas 25 min/Varoma/obr.1. Po ok 10-15 minutach sprawdźmy czy liście kapusty są miękkie. Jeżeli tak to odstawiamy przystawkę Varoma i gotujemy kaszę do końca czasu.
Koszyczek z kaszą wyciągamy z naczynia Thermomix. Kaszę wsypujemy do naczynia z pieczarkami i cebulą. Dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy wg smaku.
Na zimne liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy.
Wykonanie gołąbków w Thermomix:
Do naczynia Thermomix wlewamy 800 g wody. Zawinięte gołąki układamy na przystawce Varoma i gotujemy czas 40 min/Varoma/obr.1
Wykonanie tradycyjne z piekarnika:
Żaroodporne naczynie wykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę.
Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.