Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy
Print Friendly, PDF & Email

W tym roku znajomy obdarował nas 2 skrzynkami brzoskwiń:) Z jednej skrzynki zrobiłam brzoskwinie w syropie a druga skrzynka przeznaczona została na konfitury. Zamiast cukru żelującego użyłam pektyny.

Składniki na dżem brzoskwiniowy:

  • 1000 g brzoskwiń
  • 1łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g pektyny jabłkowej
  • 300 g cukru

Wykonanie:

Umyte i wydrążone z pestek brzoskwinie umieszczamy w naczyniu Thermomix i rozdrabniamy czas 15 s/obr. 5

Następnie gotujemy czas 10 min/temp 100 stopni/obr.2

Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową miksujemy czas 5 s/obr 3. i gotujemy 2 min/temperatura 100 stopni/obr.2

Dodajemy cukier i miksujemy 10 s/obr.4 i znowu gotujemy 5 min/temp. 100 stopni/obr. 2

Tak przygotowany dżem wlewamy do umytych i wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy i obracamy do góry dnem. PRzechowujemy w chłodnym miejscu.

 

6 komentarzy

  1. Aneta
    • admin
  2. Gosia
  3. ana
  4. Elżbieta

Reply Cancel Reply

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.