Składniki na kruche rogaliki:
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz marmolady umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 1,5 min/obr.4 następnie wyrobić ciasto czas 1,5 min/poz. Thermomix/obr. Interwał
Ciasto wyjąć zawinąć w woreczek, by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 – 3 godziny) lub całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części.
Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm.
Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.