Kruche rogaliki z marmoladą

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na kruche rogaliki:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada wieloowocowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz marmolady umieścić w naczyniu Thermomix i wymieszać czas 1,5 min/obr.4 następnie wyrobić ciasto czas 1,5 min/poz. Thermomix/obr. Interwał

Ciasto wyjąć zawinąć w woreczek, by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 – 3 godziny) lub całą noc.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części.
Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm.
Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz