Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie. Thermomix przepisy.

Przepis na rogale marcińskie do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5

Składniki: 

  • 250 g mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła stopionego
  • 200 g miekkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 350 g białego suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 g marcepanu
  • 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów
  • 30 g  śmietany 30 %
  • 3 białka, które nam zostały z ciasta
  • szczypta soli

na wierzch rogali:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
  • 250 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
  • posiekane uprażone orzeszki do posypania

Thermomix przepisy. Rogale marcińskie.

Wykonanie ciasta:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru z odmierzonej porcji. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3.

Zaczyn zostawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy, żółtka, pozostały cukier, sól i stopione masło. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.

Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło, krótko wyrabiamy ręką i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto, ponownie wyrabiamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 200g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.

Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i  zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.

Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. Pamiętajmy aby szczelnie zawinąć je w folię. Inaczej może nam wyschnąć.

Wykonanie masy makowej:

Biszkopty wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.10. Biszkopty przesypujemy do innego naczynia.

Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Następnie obieramy je ze skórki. Orzechy włoskie również zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 min.

Do naczynia Thermomix wsypujemy mak i zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę.

Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody.

Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, migdały i orzechy, marcepan i miksujemy czas 30 s/obr.10.

Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier, skórkę pomarańczową mieszamy masę czas 1 min/obr.4-5.

W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto.

Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ masa jest lekko zbita i białka nie rozpowadziłyby się dobrze.

Ciasto wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok. 30 minut aby nabrało pokojowej temperatury.

Ciasto następnie wałkujemy na prostokąt z którego robimy dwa pasy. Z każdego pasa wycinany trójkąty. Wielkość trójkątów zależy od tego jakiej wielkosci chcemy mieć rogale. Z tego ciasta wychodzi ok 16 średniej wielkości rogali.

Na każdego trójkąta nakładamy masę makową i zwijamy tak jak potrafimy najlepiej 🙂 Proszę się nie przejmować, że masa wychodzi nam po bokach. Tak ma być.

Rogale odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wsypujemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy czas 30s/obr.4.

Na początku czasu przez otwór w pokrywie dodajemy 2 łyżki gorącej wody.

Ciepłe rogale lukrujemy i posypujemy orzeszkami.

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.