Rogale marcińskie. Thermomix przepisy.
Przepis na rogale marcińskie do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5
Składniki:
- 250 g mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 50 g masła stopionego
- 200 g miekkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 350 g białego suchego maku
- 100 g cukru pudru
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 120 g marcepanu
- 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów
- 30 g śmietany 30 %
- 3 białka, które nam zostały z ciasta
- szczypta soli
na wierzch rogali:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
- 250 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier)
- posiekane uprażone orzeszki do posypania
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru z odmierzonej porcji. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37/obr.3.
Zaczyn zostawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy, żółtka, pozostały cukier, sól i stopione masło. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.
Ciasto przekładamy do naczynia przykrywamy folią i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby ciasto opadło, krótko wyrabiamy ręką i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie znowu uderzamy pięścią w ciasto, ponownie wyrabiamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto umieszczamy na stolnicy i wałkujemy w długi prostokąt. Tuż prze wałkowaniem musimy utrzeć masło w tym celu umieszczamy 200g masła w naczyniu Thermomix i ucieramy masło czas 2 min/obr.3.
Na rozwałkowany prostokąt dajemy połówkę utartego masła i zwijamy ciasto – w tym filmiku jest to bardzo fajnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=x69jR0BrgNE.
Tak przygotowane ciasto wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut następnie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie dajemy ciasto na stolnicę, wałkujemy i umieszczamy druga połówkę masła i wałkujemy ciasto w taki sam sposób jak poprzednio. I znowu dajemy ciasto na 30 minut do zamrażalnika i na 60 minut do lodówki. Ciasto zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. Pamiętajmy aby szczelnie zawinąć je w folię. Inaczej może nam wyschnąć.
Wykonanie masy makowej:
Biszkopty wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.10. Biszkopty przesypujemy do innego naczynia.
Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Następnie obieramy je ze skórki. Orzechy włoskie również zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 min.
Do naczynia Thermomix wsypujemy mak i zalewamy wodą tak aby woda przykryła mak. Gotujemy czas 25 min/temp. 100/obr.1. W trakcie gotowania sprawdzamy czy w naczyniu jest woda jeżeli nie ma to dolewamy wodę.
Koszyczek wykładamy gazą i przekładamy ugotowany mak. Kiedy mak będzie ciepły odciskamy nadmiar wody.
Do naczynia Thermomix wsypujemy mak, migdały i orzechy, marcepan i miksujemy czas 30 s/obr.10.
Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier, skórkę pomarańczową mieszamy masę czas 1 min/obr.4-5.
W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto.
Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ masa jest lekko zbita i białka nie rozpowadziłyby się dobrze.
Ciasto wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok. 30 minut aby nabrało pokojowej temperatury.
Ciasto następnie wałkujemy na prostokąt z którego robimy dwa pasy. Z każdego pasa wycinany trójkąty. Wielkość trójkątów zależy od tego jakiej wielkosci chcemy mieć rogale. Z tego ciasta wychodzi ok 16 średniej wielkości rogali.
Na każdego trójkąta nakładamy masę makową i zwijamy tak jak potrafimy najlepiej 🙂 Proszę się nie przejmować, że masa wychodzi nam po bokach. Tak ma być.
Rogale odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wsypujemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy czas 30s/obr.4.
Na początku czasu przez otwór w pokrywie dodajemy 2 łyżki gorącej wody.
Ciepłe rogale lukrujemy i posypujemy orzeszkami.