Thermomix przepisy. Zupa rybna z dorsza i papryką.
Składniki:
- 10 g masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 200 g dorsza (płaty)
- 500 g bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 g mleka kokosowego
- 100 g passaty pomidorowej
- pół papryczki chilli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
do posypania:
- natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na 4 części cebulę, czosnek i paprykę(również pokrojoną na 4 części). Siekamy czas 10s/obr.4. Dodajemy masło klarowane.
Podsmażamy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1. Następnie doprawiamy solą, pieprzem.
Dodajemy przyprawy czyli kmin rzymski i paprykę. Jeszcze podsmażamy czas 1 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Dodajemy bulion, passatę i pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr wsteczne 1.
Do koszyczka wkładamy płaty dorsza i wkładamy do naczynia Thermomix. Gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr. wsteczne 1.
Zupę pozostawiamy na kilka minut aby smaki się przeszły. (dorsza możemy wyjąć z koszyczka i ponownie wrzucić go do zupy).
Podajemy z natką pietruszki lub kolendry.