Tak jak pisałam na facebooku w tym roku młodsze pokolenie przejęło ster w kuchni i zrobiło pierniczki. Ja odsługiwałam tylko piekarnik:) Przepis może każdy jak inny jednak różni się w składzie dodaniem mleka. A różnica jest wielka ponieważ ciasto na pierniczki jest jak plastelina a po upieczeniu pierniczki są miękkie (należy je zaraz po upieczeniu schować do pojemnika)
Składniki:
- 100 g mleka
- 100 miodu
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
- 420 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g roztopionego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i podgrzewamy czas 2 min/temp. 90 stopni/obr.3 Dodajemy miód, cukier i przyprawę do piernika mieszamy czas 30s/obr.4 Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy czas 1 min/obr.4. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i najlepiej na całą noc wstawiamy do lodówki (min. 4 godziny).
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto następnie wykrawamy foremką pierniczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 10 minut.
Z takich pierników można wykonać jadalną choinkę.