Faworki piwne Thermomix
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 70 ml jasnego piwa
dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy piwo i żółtka. Miksujemy czas 30 s/obr.3.
Wyciągamy motylek z naczynia Thermomix i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.
Ciasto schładzamy ok 1 godziny.
Następnie dzielimy na kilka części i każdą część jak najcieniej wałkujemy. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski. Formujemy faworki.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej faworki smażyć na smalcu) i na gorący tłuszcz dajemy porcję faworków.
Pieczemy na rumiano z obydwu stron.