Pączki warszawskie

Pączki warszawskie
Print Friendly, PDF & Email

Przepis na pączki warszawskie Thermomix.

Przepis do wykorzystania we wszystkich modelach Thermomix.

Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 80 g mleka
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 45 g drożdży świeżych 
  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki spirytusu 96%

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy śmietanę i mleko. Następnie dodajemy cukier, cukier z wanilia, drożdże i masło.

Mieszamy czas 2 min/temp.37/obr.3

Zaczyn odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dosypujemy makę, sól i dodajemy żółtka, spirytus i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.

Miskę smarujemy oliwa i przekładamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejace. Ciasto na paczki zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Następnie ciasto wyrabiamy ok. 1 minuty ręka.

Formowanie paczków:

Ciasto jest lekko klejace wiec przed formowaniem paczków warto natłuścić lekko ręce. Nie dosypujmy maki do ciasta, paczki nie będą już takie lekkie i puszyste.

Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, możemy użyć wagi Thermomix aby mieć pewność, że paczki będą równej wielkości.

Z ciasta formujemy kule, lekko je spłaszczamy.

Tak przygotowane paczki zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Dobre wyrośnięcie paczków gwarantuje nam pojawienie podczas smażenia jasnej otoczki na paczku.

W garnku rozgrzewamy olej lub smalec. Paczki smażymy na rumiano z obydwu stron.

Nadziewamy powidłem po lekkim wystudzeniu.

One Response

  1. Delektujemy

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.