Przepis na pączki warszawskie Thermomix.
Przepis do wykorzystania we wszystkich modelach Thermomix.
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 80 g mleka
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 45 g drożdży świeżych
- 150 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 8 żółtek
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 łyżki spirytusu 96%
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy śmietanę i mleko. Następnie dodajemy cukier, cukier z wanilia, drożdże i masło.
Mieszamy czas 2 min/temp.37/obr.3
Zaczyn odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dosypujemy makę, sól i dodajemy żółtka, spirytus i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.
Miskę smarujemy oliwa i przekładamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejace. Ciasto na paczki zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie ciasto wyrabiamy ok. 1 minuty ręka.
Formowanie paczków:
Ciasto jest lekko klejace wiec przed formowaniem paczków warto natłuścić lekko ręce. Nie dosypujmy maki do ciasta, paczki nie będą już takie lekkie i puszyste.
Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, możemy użyć wagi Thermomix aby mieć pewność, że paczki będą równej wielkości.
Z ciasta formujemy kule, lekko je spłaszczamy.
Tak przygotowane paczki zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Dobre wyrośnięcie paczków gwarantuje nam pojawienie podczas smażenia jasnej otoczki na paczku.
W garnku rozgrzewamy olej lub smalec. Paczki smażymy na rumiano z obydwu stron.
Nadziewamy powidłem po lekkim wystudzeniu.
Najlepszy przepis na pączki ze wszystkich, z jakich do tej pory korzystałam. Są dokładnie takie jakie, według mnie, powinny być pączki:) Pozdrawiam