Pączki warszawskie

Print Friendly, PDF & Email

Przepis na pączki warszawskie Thermomix.

Przepis do wykorzystania we wszystkich modelach Thermomix.

Składniki:

  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 80 g mleka
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilia lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 45 g drożdży świeżych 
  • 150 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki spirytusu 96%

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy śmietanę i mleko. Następnie dodajemy cukier, cukier z wanilia, drożdże i masło.

Mieszamy czas 2 min/temp.37/obr.3

Zaczyn odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dosypujemy makę, sól i dodajemy żółtka, spirytus i wyrabiamy ciasto czas 4 min/Interwał.

Miskę smarujemy oliwa i przekładamy ciasto. Ciasto będzie lekko klejace. Ciasto na paczki zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Następnie ciasto wyrabiamy ok. 1 minuty ręka.

Formowanie paczków:

Ciasto jest lekko klejace wiec przed formowaniem paczków warto natłuścić lekko ręce. Nie dosypujmy maki do ciasta, paczki nie będą już takie lekkie i puszyste.

Ciasto dzielimy na 20 równych kawałków, możemy użyć wagi Thermomix aby mieć pewność, że paczki będą równej wielkości.

Z ciasta formujemy kule, lekko je spłaszczamy.

Tak przygotowane paczki zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Dobre wyrośnięcie paczków gwarantuje nam pojawienie podczas smażenia jasnej otoczki na paczku.

W garnku rozgrzewamy olej lub smalec. Paczki smażymy na rumiano z obydwu stron.

Nadziewamy powidłem po lekkim wystudzeniu.

Dodaj komentarz