Pierniki nadziewane powidłem śliwkowym

Pierniki nadziewane powidłem śliwkowym
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Ciasto na pierniczki pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Z podanych proporcji wyszła mi mała blaszka piernika staropolskiego. Jeżeli nie mamy w planie zrobienia piernika tylko same pierniczki powinno się składniki zmniejszyć o połowę.

 

Wykonanie:

Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wykrawamy koła.Na środku koła kładziemy powidło śliwkowe i przykładamy kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przykładamy mniejszą foremkę i wykrawamy pierniczki. Dociskamy lekko boki aby pierniczki się nie rozeszły.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce.

pierniki nadziewane thermomix

 

One Response

  1. admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.