Domowa maggi w płynie
Przepisy Thermomix
Składniki:
- 1 pęczek świeżego lubczyku (ok. 200 g)
- 5o g suszonego lubczyku
- 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- 20 g soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duża cebula
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 suszone grzyby
- 250 g wody
Wykonanie:
Lubczyk dokładnie myjemy. Wkładamy do naczynia Thermomix. Wsypujemy sól. Miksujemy czas 30s/obr. 6
Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Wkładamy do naczynie Thermomix.
Dodajemy przyprawy. Wlewamy wodę. Gotujemy czas 30 min/100 stopni/obr.1
Czekamy jak będzie ciepłe. Wlewamy na gazę i całość dokładnie odciskamy. Ja przechowuję maggi w lodówce w słoiku.
Z racji dużej ilości soli i niskiej temperatury maggi można przechowywać nawet 1 miesiąc.
Witam. Już trzeci raz ponawiam pytanie: czy na pewno 5 paczek lubczyka????
tak. musi być czuć lubczyk.
Wyszła mi pulpa, jeszcze nie odcisnęłam ale nie zapowiada się dobrze
Ma wyjść pulpa z której należy wycisnąć esencję. To nie ma być wodniste bo nie będzie miało żadnego aromatu.
Wyszła pulpa. Ale totalnie bez płynu nawet na dnie naczynia. Tak ma być? Nie zauważyłem wcześniej dyskusji pod przepisem i dolałem wody i podgotowałem jeszcze trochę. Chyba spaprałem temat 🙁
Powinna taka wyjść – tą pulpę powinno się wycisnąć dokładnie.
Strasznie mało tej magii wychodzi
Extra , smak pyszny .
Zważając , iż miesiąc przechowywania to mam nawet za dużo ?
Czy zamiast suszonego lubczyku można dać więcej świeżego? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
Nie wiem. Przykro mi.