Pierniczki na Boże Narodzenie. Thermomix przepisy.
Propozycja na wykorzystanie ciasta na piernik staropolski
Wykonanie:
- 500g prawdziwego miodu
- 220 g cukru kryształu
- 125 g smalcu
- 125 g masła
- 1000 g mąki pszennej tortowej
- 3 całe jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g mleka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika
Wykonanie:
Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.
Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto dobre jest również po 2 tygodniach leżakowania.
Część ciasta wyciągamy z miski w której leżakowało, kładziemy na blat podsypany mąką. Ciasto po rozwałkowaniu jest bardzo plastyczne.
Ciasto wałkujemy na grubość do 0,5 cm ponieważ nam urośnie w trakcie pieczenia.
Z ciasta wycinamy dowolne wzory. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10 minut.