
Piernikowe brownie. Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- cukier puder do opruszenia brownie
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika. Mąkę z przyprawą przesypujemy do miski.
Do naczynia Thermomix wsypujemy cukier – przesypujemy do innej miski.
Do naczynia Thermomix wlewamy szklankę wody. Doprowadzamy wodę do wrzenia czas 1 min/Varoma/obr.1.
Do szklanego naczynia, które zmieści się na dolnej przystawce Varoma dajemy połamaną czekoladę i pokrojone miękkie masło.
Na pokrywę Thermomix zakładamy dolną przystawkę Varoma, w niej umieszczamy miske z czekoladą i masłem. Przykrywamy i rozpuszczamy czekoladę czas 4 min/Varoma/obr.1.
Zdejmujemy pokrywę z Varomy, mieszamy masę i ponownie przyrywamy i zostawiamy na ok. 2 minuty aby masło z czekoladą rozuściło nam sie dokładnie.
Misę z masą czekoladową odstawiamy do wystudzenia. Naczynie Thermomix suszymy.
Do zimnego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek, dodajemy 5 jajek i szczyptę soli. Ubijamy jajka czas 4 min/obr.4.
W trakcie ubijania dodajemy łyżka po łyżce odmierzony wcześniej cukier.
Następnie ustawiamy czas 3 min/obr.3 i dodajemy łyżka po łyżce mąki wymieszanej z przyprawą do piernika.
Na sam koniec dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy czas 30s/obr.3.
Wyciągamy motylek, ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24×30.
Ciasto rozprowadzamy równomiernie po blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 min.
Piernikowe brownie jest niskie i wilgotne w środku.
Ja z wystudzonego ciasta wykroiłam gwiazdki od najmniejszej do największej i zrobiłam choinkę.
Nie wiem jak ciasto smakuje na następny dzień bo znika jeszcze tego samego dnia.