Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix.
Składniki:
ciasto na biszkopt:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 szt jajek
- 50 g cukru
- 30 g suchego niebieskiego maku
krem cynamonowy:
- 500 g serka mascarpone
- 50 g śmietany 30%
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier i ubijamy czas 6 min/obr.4. Następnie wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Mieszamy czas 30s/obr.3.
Blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy na blachę. Wygładzamy całość.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) ok. 10 minut, do lekkiego zezłocenia.
Na blat rozkładamy czystą ścierkę na którą przekładamy biszkopt. Biszkopt na ścierce kładziemy tak aby papier do pieczenia był na wierzchu. Papier delikatnie ściągamy i z biszkopta ostroznie razem ze ścierką rolujemy. W takim rulonie pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy połamaną na kawałki czekoladę i śmetanę. Rozpuszczamy czas 4 min/temp.80/obr.4. Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon.
Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3
Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady.
Dżemu i masy nakładamy tak do 2/3 szerokości biszkopta. Jeżeli nałożymy na całość biszkopta masa z dżemem przy rolowaniu nam wyjdzie z rolady.
Biszkopt rolujemy. Na wierzch rolady rozprowadzamy pozostały krem. Posypujemy makiem.
Roladę schładzamy kilka godzin w lodówce. Przechowujemy również w lodówce.