Lebkuchen niemieckie pierniczki

Lebkuchen niemieckie pierniczki

Składniki na ok. 45 pierników:

  • 500 g mąki pszennej
  • 170 g migdałów
  • 180 g masła
  • 400 ml płynnego miodu
  • 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka starta z 2 cytryn drobno posiekana
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Migdały umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy na mąkę czas 20 s/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy masło i miód podgrzewamy tak aby masło się rozpuściło czas 4 min/temp.70/poz.2 Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy masa będzie już lekko ciepła wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji czas 30s/obr.3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do stwardznienia masy. Masa nie będzie do końca twarda ale da się z niej robić kulki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka podsypujemy ciasto mąką.

Formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce. Pieczemy do 15 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

lebkuchen thermomixlebkuchen_thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock