
Składniki na ok. 45 pierników:
- 500 g mąki pszennej
- 170 g migdałów
- 180 g masła
- 400 ml płynnego miodu
- 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z 2 cytryn drobno posiekana
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Migdały umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy na mąkę czas 20 s/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy masło i miód podgrzewamy tak aby masło się rozpuściło czas 4 min/temp.70/poz.2 Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy masa będzie już lekko ciepła wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji czas 30s/obr.3. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do stwardznienia masy. Masa nie będzie do końca twarda ale da się z niej robić kulki. Jeżeli masa jest zbyt rzadka podsypujemy ciasto mąką.
Formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce. Pieczemy do 15 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.