Syrop z bazylii

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 300 g wody
  • 300 g cukru
  • 40 g bazylii
  • 2 cytryny

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość zagotowywujemy czas 7 min/100 st/obr.3. W tym czasie z cytryn obieramy cieniutko skórkę i wyciskamy sok z 1 cytryny. Kiedy Thermomix oznajmi koniec czasu wrzucamy liście bazylii oraz sok z cytryny i skórkę. Mieszamy czas 30 s/obr. 2 wsteczne. Całość przelewamy do słoika i odstawiamy zimne do lodówki na ok 12 godzin. Następnie przecedzamy syrop z bazylii przez gazę. Syrop z bazylii przecedzamy przez gazę bezpośrednio do naczynia Thermomix. Syrop z bazylii należy zagotować czas 15 min/tem. 100/obr.2

Syrop z bazylii  przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.

Propozycja podania:

Do dużego szklanego naczynia dajemy owoce:

  • plastry pomarańczy
  • brzoskwinia
  • jagody
  • maliny
  • arbuz
  • czerwona porzeczka

Zalewamy wodą gazowaną i dodajemy syrop z bazylii (do smaku). Podajemy z kostkami lodu i listkiem bazylii. W wersji dla dorosłych idealnie pasuje schłodzone prosecco.

Przepisy z Thermomix. Syrop z bazylii

Przepisy z Thermomix. Syrop z bazylii

prosecco_thermomixthermomix_syrop_bazylia

Dodaj komentarz