
Składniki:
- 300 g wody
- 300 g cukru
- 40 g bazylii
- 2 cytryny
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość zagotowywujemy czas 7 min/100 st/obr.3. W tym czasie z cytryn obieramy cieniutko skórkę i wyciskamy sok z 1 cytryny. Kiedy Thermomix oznajmi koniec czasu wrzucamy liście bazylii oraz sok z cytryny i skórkę. Mieszamy czas 30 s/obr. 2 wsteczne. Całość przelewamy do słoika i odstawiamy zimne do lodówki na ok 12 godzin. Następnie przecedzamy syrop z bazylii przez gazę. Syrop z bazylii przecedzamy przez gazę bezpośrednio do naczynia Thermomix. Syrop z bazylii należy zagotować czas 15 min/tem. 100/obr.2
Syrop z bazylii przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce.
Propozycja podania:
Do dużego szklanego naczynia dajemy owoce:
- plastry pomarańczy
- brzoskwinia
- jagody
- maliny
- arbuz
- czerwona porzeczka
Zalewamy wodą gazowaną i dodajemy syrop z bazylii (do smaku). Podajemy z kostkami lodu i listkiem bazylii. W wersji dla dorosłych idealnie pasuje schłodzone prosecco.