Składniki na 3 średnie słoiki:
- 1000 g świeżych malin
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pektyna jabłkowa (ilość pektyny wg opisu na opakowaniu)
- 150 g cukru
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy maliny i miksujemy czas 5s/obr.5 i gotujemy czas 10 min/100 stopni/obr.2 Dodajemy sok z cytryny oraz pektynę, miksujemy czas 5s/obr.3 i gotujemy czas 2 min/100 stopni/obr.2 Na sam koniec dodajemy cukier i miksujemy czas 10 s/obr.3 i ponownie gotujemy czas 5 min/100 stopni/obr.2
Gorący dżem przelać do wyparzonych i gorących słoików. Zakręcić i obrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Można również słoiki pasteryzować.
Przepis pochodzi z książki „Tak lubię gotować”