Tort z mascarpone budyniem i dżemem malinowym ozdobiony żelkami

Tort z mascarpone budyniem i dżemem malinowym ozdobiony żelkami

Tort przygotowany z okazji pasowania na ucznia. W kształcie ołówka. Przepis i aranżacja oparte są na jednej z moich ulubionych stron http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek, osobno żółtka i białka
  • 180g cukru
  • 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120g mąki pszennej tortowej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:

Składniki na budyń:

  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250g serka mascarpone
  • 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 250g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
  • koncentrat z buraków
  • żelki do dekoracji

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Dzień przed wykonaniem tortu możemy upiec biszkopt aby na spokojnie wystygł. Zakładamy motylek. Do naczynia Thermomix dajemy żółtka, cukier oraz 3 łyżki ciepłej wody. Ucieramy na puszystą masę czas 5 min/obr.4-5. Dodajemy aromat, mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać czas 1 min/obr.4-5. Dodajemy ubite w innym naczyniu białka (białka ubijamy z sokiem z cytryny)i mieszamy czas 30s/obr.4

Masę przelewamy do keksówki (u mnie wyszło 2 małe keksówki) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez 50 minut. Biszkopt kroimy na 3 kawałki używając długiego noża.

Środek tortu:

Wszystkie składniki na budyń umieszczamy w Thermomix podgrzewamy czas 8 min./90 stopni./obroty wsteczne/obr.3.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. ciepłej wody i dodać do budyniu wymieszać czas 20s/obr.3. Zostawiamy budyń do wystygnięcia. Następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy na gładki krem czas 30s/obr.5

Biszkopt kroimy na 3 części. Na pierwszy kawałek biszkopta dajemy dżem i smarujemy całą powierzchnie, dajemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy następnym kawałkiem biszkopta i robimy to samo – najpierw smarujemy dżemem i wylewamy pozostałą część masy budyniowej.

Przykrywamy ostatnim blatem biszkopta i odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.

Wierzch i boki:

Do czystego naczynia Thermomix dajemy masło ucieramy czas 10 min/obr.4. W tym czasie dodajemy stopniowo cukier puder, aromat, mleko. Odkładamy 1/3 kremu do osobnego naczynia a do reszty dodajemy koncentrat z buraka i mieszamy czas 10s/obr.5. (koncentratu dajemy ok 2 łyżek do pożądanej barwy).

Tort wyjmujemy z lodówki i smarujemy wierzch i boki tortu różową masą.

Do odłożonego kremu dajemy trochę więcej koncentratu z buraka aby uzyskać intensywniejszy kolor. Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy wg uznania. Na wierzch układamy żelki.

Ja robiłam tort w kształcie ołówka więc odłożoną masę podzieliłam i do jednej części dałam kakao aby zrobić końcówkę ołówka.

 

 

 

tort z thermomixthermomix tort

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock