Domowe nachosy Thermomix
Składniki:
- 30 g sera parmezan
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g mąki pszennej
- 120 g wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy ser pokrojony na większe kawałki. Miksujemy czas 20s/obr.10
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy czas 30 s/obr.5
Ciasto zlepiamy w kulę, zawijamy folią i schładzamy w lodówce ok 1 godziny.
Ciasto wałkujemy na stolnicy. Ciasto jest trudne do wałkowania, trzeba podsypywać mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni do zezłocenia się ok.10 min.