Curry z kalafiorem i zielonym groszkiem

Curry z kalafiorem i zielonym groszkiem

Curry z kalafiorem i zielonym groszkiem Thermomix

Składniki na 2 porcje:

  • mały kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • plasterek imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub jogurtu

Wykonanie:

Kalafiora myjemy i dzielimy na małe części. Kładziemy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 500 g wody, dodajemy szczyptę soli.

Parujemy czas 30 min/Varoma/obr.1

Gotowego kalafiora przekładamy do naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy  cebulę pokrojoną na ćwiartki i siekamy czas 5 s/obr.5. Dolewamy oliwę i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1

Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, imbir, chilli, curry, kurkuma – podgrzewamy czas 2 min/100 stopni/obr.1. Na 30 sekund przed końcem dokładamy czerwoną pastę curry.

Dolewamy bulion, dodajemy groszek zielony i gotujemy czas 8 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe.

Sosem zalewamy kalafiora. Sos jest dosyć płynny.

Curry z kalafiorem, to propozycja dla osób będących na diecie. W wersji pełonokalorycznej można to danie przygotować z kawałkami kurczaka i ryżem.

curry kalafior thermomix

Thermomix przepisy. Curry z kalafiora i zielonego groszku

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock