Curry z kalafiorem i zielonym groszkiem

Print Friendly, PDF & Email

Curry z kalafiorem i zielonym groszkiem Thermomix

Składniki na 2 porcje:

  • mały kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • plasterek imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub jogurtu

Wykonanie:

Kalafiora myjemy i dzielimy na małe części. Kładziemy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 500 g wody, dodajemy szczyptę soli.

Parujemy czas 30 min/Varoma/obr.1

Gotowego kalafiora przekładamy do naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy  cebulę pokrojoną na ćwiartki i siekamy czas 5 s/obr.5. Dolewamy oliwę i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1

Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, imbir, chilli, curry, kurkuma – podgrzewamy czas 2 min/100 stopni/obr.1. Na 30 sekund przed końcem dokładamy czerwoną pastę curry.

Dolewamy bulion, dodajemy groszek zielony i gotujemy czas 8 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe.

Sosem zalewamy kalafiora. Sos jest dosyć płynny.

Curry z kalafiorem, to propozycja dla osób będących na diecie. W wersji pełonokalorycznej można to danie przygotować z kawałkami kurczaka i ryżem.

curry kalafior thermomix

Thermomix przepisy. Curry z kalafiora i zielonego groszku

 

Dodaj komentarz