
Curry z kalafiorem i zielonym groszkiem Thermomix
Składniki na 2 porcje:
- mały kalafior
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 3 łyżki zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- plasterek imbiru
- szczypta płatków chilli
- pół łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
- szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki mleka kokosowego lub jogurtu
Wykonanie:
Kalafiora myjemy i dzielimy na małe części. Kładziemy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 500 g wody, dodajemy szczyptę soli.
Parujemy czas 30 min/Varoma/obr.1
Gotowego kalafiora przekładamy do naczynia.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki i siekamy czas 5 s/obr.5. Dolewamy oliwę i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1
Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, imbir, chilli, curry, kurkuma – podgrzewamy czas 2 min/100 stopni/obr.1. Na 30 sekund przed końcem dokładamy czerwoną pastę curry.
Dolewamy bulion, dodajemy groszek zielony i gotujemy czas 8 min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe.
Sosem zalewamy kalafiora. Sos jest dosyć płynny.
Curry z kalafiorem, to propozycja dla osób będących na diecie. W wersji pełonokalorycznej można to danie przygotować z kawałkami kurczaka i ryżem.