Składniki na krakersy serowo-orzechowe:
- 150 g sera gorgonzola
- 50 g miękkiego masła
- 170 g mąki pszennej
- 60 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Wykonanie przepisu na krakersy serowo – orzechowe:
Orzechy podprażamy na patelni. Do naczynia Thermomix dajemy ser, masło i sól. Mieszamy czas 30 s/obr. 5. Dodajemy mąkę i orzechy i miksujemy czas 1 min/obr.5
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wykładamy blachę. Ciasto łatwo się formuje więc można również wylepić blachę ciastem.
Pieczemy ok 15-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z piekarnika, ostrożnie przekładamy na deskę do krojenia i jeszcze ciepłe ciasto kroimy w dowolny kształt.
Idealna przekąska do piwa.
Przepis brzmi zachęcająco 🙂
Jednak nie przepadam za gorgonzola. Czy mogę dać dowolny inny ser dojrzewający (camembert czy brie) albo zwykły żółty (nie wpłynie to na konsystencje)?
sądzę, że tak.