Składniki:
- 200 g ryżu
- 800 g mleka
- 10 g cukru waniliowego zrobionego w TM
- 6 gruszek
- cynamon, goździki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy motylek, wlewamy mleko i ryż. Gotujemy ryż czas 25 min/temp.90 stopni/obr.1
Pod koniec gotowania dodajemy cukier (jeżeli dodamy go na początku to ryż może nam się przypalić). Ryż przekładamy do innego naczynia.
Do czystego naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na większe kawałki gruszki i miksujemy czas 30s/obr.10. Dodajemy kilka goździków i gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.1
Naczynie smarujemy masłem, dajemy pierwszą warstwę ryżu, na nią mus gruszkowy, na to kolejna warstwa ryżu. Całość posypujemy cynamonem i zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Po 25 minutach gotowania ryżu w mleku na 90 stopniach mam mleko z ryżem na dnie. Czy to jest oczekiwany efekt?
W takim razie może zamiast „Ryż przekłądamy do innego naczynia” powinno być „Ryż przelewamy wraz z mlekiem do innego naczynia”. Tylko w jaki sposób w takim razie mam układać warstwy ryżu z gruszkami, jeżeli ryż jest tak naprawdę ciapą ryżową z ogromną ilością mleka?
A jeżeli nie, to może proporcje w przepisie są źle podane? Bo w jaki sposób 200g ryżu ma wchonąć 800g mleka?
Proszę o odpowiedź, przyda się potomności.