Ryż z musem gruszkowym

Ryż z musem gruszkowym
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 800 g mleka
  • 10 g cukru waniliowego zrobionego w TM
  • 6 gruszek
  • cynamon, goździki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy motylek, wlewamy mleko i ryż. Gotujemy ryż czas 25 min/temp.90 stopni/obr.1

Pod koniec gotowania dodajemy cukier (jeżeli dodamy go na początku to ryż może nam się przypalić). Ryż przekładamy do innego naczynia.

Do czystego naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na większe kawałki gruszki i miksujemy czas 30s/obr.10. Dodajemy kilka goździków i gotujemy czas 10 min/Varoma/obr.1

 

Naczynie smarujemy masłem, dajemy pierwszą warstwę ryżu, na nią mus gruszkowy, na to kolejna warstwa ryżu. Całość posypujemy cynamonem i zapiekamy ok. 15 minut  w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

ryz_gruszka1

One Response

  1. zwolin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.