Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 1 jako
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 mała łyżeczka soli
- ok. pół miarki Thermomixa wody
Nadzienie:
- duży pęczek młodej botwinki
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół kostki sera feta
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto, bez wody umieszczamy w naczyniu Thermomix. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Dolewamy wody. Ciasto ma być podobne jak na pierogi.
Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy na malutkie kawałki, wrzucamy na wrzątek i ok. 3 minut blanszujemy. Odcedzamy. Do czystego naczynia Thermomix wlewamy jogurt, jajka oraz przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę czas 20s/obr.8
Ser feta kroimy na kawałki.
Ciasto wałkujemy na podłużne płaty (pomocna maszynka do makaronu). Płaty umieszczamy na blaszce tak aby zachodziły na siebie.
Na ciasto wlewamy przygotowaną masę jogurtowo-jajeczną. Następnie botwinkę i na sam wierzch dajemy kawałki fety.
Zawijamy brzegi ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut lub do zezłocenia się ciasta i zcięcia masy.