Bigos z Thermomix

Bigos z Thermomix

Bigos Thermomix

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 200 g białej kapusty pokrojonej
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oleju
  • 1 marchewka
  • 800 g wody
  • garść suszonych grzybów
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżeczkę ziaren kminku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 200 g szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 200 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 200 g żeberek wieprzowych
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie:

Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy boczek i kiełbasę. Odstawiamy.

Do naczynia Thermomix dajemy białą kapustę i szatkujemy czas 5 s/obr. 4-5. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy marchewkę cebulę i kroimy czas 10 s/obr.4. Przekładamy do naczynia z kapustą.

Wlewamy olej i podduszamy cebulę z marchewką czas 5 min/Varoma/obr.1.

Następnie dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę, wodę, grzyby, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, ziarna kminku, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz sól. Na pokrywę Thermomix nakładamy Varomę i układamy szynkę wieprzową oraz żeberka.

Gotujemy czas 50 min/Varoma/obr. 1 wsteczne. Po skończonym czasie dodajemy białą kapustę, podsmażoną kiełbasę, boczek, szynkę oraz obrane z kości żeberka.

Całość dusimy jeszcze czas 15 min/Varoma/obr.1 wsteczne.

Bigos przekładamy do garnka. Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień po odgrzaniu.

Thermomix przepisy. Bigos.

Thermomix przepisy. Bigos.

 

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.