Bigos Thermomix
Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 200 g białej kapusty pokrojonej
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 25 g oleju
- 1 marchewka
- 800 g wody
- garść suszonych grzybów
- 5 suszonych śliwek
- 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżeczkę ziaren kminku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- 200 g szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
- 200 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 200 g żeberek wieprzowych
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Wykonanie:
Na patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy boczek i kiełbasę. Odstawiamy.
Do naczynia Thermomix dajemy białą kapustę i szatkujemy czas 5 s/obr. 4-5. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy marchewkę cebulę i kroimy czas 10 s/obr.4. Przekładamy do naczynia z kapustą.
Wlewamy olej i podduszamy cebulę z marchewką czas 5 min/Varoma/obr.1.
Następnie dodajemy kapustę kiszoną, marchewkę, wodę, grzyby, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, ziarna kminku, pieprz, koncentrat pomidorowy oraz sól. Na pokrywę Thermomix nakładamy Varomę i układamy szynkę wieprzową oraz żeberka.
Gotujemy czas 50 min/Varoma/obr. 1 wsteczne. Po skończonym czasie dodajemy białą kapustę, podsmażoną kiełbasę, boczek, szynkę oraz obrane z kości żeberka.
Całość dusimy jeszcze czas 15 min/Varoma/obr.1 wsteczne.
Bigos przekładamy do garnka. Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień po odgrzaniu.