Lekko odchudzona wersja lazanii a to za sprawą mięsa drobiowego.
Składniki:
- 600 g mięsa drobiowego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów 400 g
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos beszamelowy:
- 500 g mleka
- 20 g masła
- 40 g mąki
- pół łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na makaron:
- 300 g mąki
- 60 g otrąb pszennych
- 2 jajka
- łyżka oliwy
- 1 lub 2 miarki wody (wszystko zależy od mąki, trzeba obserwować ciasto)
Wykonanie:
Mięso mielimy czas 15s/obr.7 Przekładamy do innego naczynia. Do Thermomix dajemy cebulę i rozdrabniamy czas 6s/obr.7. Dodajemy marchewkę i również rozdrabniamy czas 5s/obr.7. Wlewamy oliwę i dusimy czas 6 min/Varoma/obr.2. Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne czas 8 min/Varoma/obr. wsteczne. Na sam koniec dajemy pomidory, sól, pieprz, bazylię i gotujemy czas 15 min/temp. 100 stopni/obr. wsteczne.
Mięso przekładamy do innego naczynia.
Wykonanie makaronu:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki umieszczamy w Thermomix i gotujemy czas 12 min/temp.100/obr.3.
Wykonanie lazanii:
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.