Kaszotto z kurczakiem i botwinką.



Print Friendly, PDF & Email

Kaszotto z kurczakiem i botwinką.

Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

Składniki:

  • 50 g kaszy pęczak
  • 600 g bulionu warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • pęczek botwinki (zimą może być mrożona)
  • 1 cebula
  • 10 g masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
Thermomix przepisy. Kaszotto z kurczakiem i botwinką.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną na większe części cebulę. Siekamy czas 10s/obr.4. Dodajemy masło klarowane, pokrojony drobniutko tymianek i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1.

Dodajemy kaszę pęczak. Kaszę z cebulą zalewamy bulionem (jeżeli bulion jest bez soli to po wlaniu go do Thermomix musimy go odpowiednio smakowo posolić). Na pokrywę Thermomix nakładamy przystawkę Varoma na której kładziemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka solimy małą ilością soli. Dodajemy również dokładnie umyte i pokrojone na plastry buraczki. Jeżeli mamy małe buraczki to kładziemy je w całości. Łodygę i liście odkładamy.

Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr.1 wsteczne. W tym czasie bulion powinien wsiąknąć w kaszę.

Zdejmujemy nakładkę Varoma. Kurczaka dokładamy do kaszy. Buraczki obieramy, kroimy na mniejsze części Skórka z buraczków powinna gładko zejść. Dokładamy łodygę i liście z buraczków. Mieszamy kopystką nasze kaszotto. Gotujemy ponownie czas 3 min/temp. 100/obr.1 wsteczne.

Podobne przepisy

Add Comment