
Kaszotto z kurczakiem i botwinką.
Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6
Składniki:
- 50 g kaszy pęczak
- 600 g bulionu warzywnego
- 2 piersi z kurczaka
- pęczek botwinki (zimą może być mrożona)
- 1 cebula
- 10 g masła klarowanego
- sól
- pieprz
- świeży tymianek

Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojoną na większe części cebulę. Siekamy czas 10s/obr.4. Dodajemy masło klarowane, pokrojony drobniutko tymianek i podduszamy czas 4 min/temp.100/obr.1.
Dodajemy kaszę pęczak. Kaszę z cebulą zalewamy bulionem (jeżeli bulion jest bez soli to po wlaniu go do Thermomix musimy go odpowiednio smakowo posolić). Na pokrywę Thermomix nakładamy przystawkę Varoma na której kładziemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka solimy małą ilością soli. Dodajemy również dokładnie umyte i pokrojone na plastry buraczki. Jeżeli mamy małe buraczki to kładziemy je w całości. Łodygę i liście odkładamy.
Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr.1 wsteczne. W tym czasie bulion powinien wsiąknąć w kaszę.
Zdejmujemy nakładkę Varoma. Kurczaka dokładamy do kaszy. Buraczki obieramy, kroimy na mniejsze części Skórka z buraczków powinna gładko zejść. Dokładamy łodygę i liście z buraczków. Mieszamy kopystką nasze kaszotto. Gotujemy ponownie czas 3 min/temp. 100/obr.1 wsteczne.