
Składniki na ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 ml smietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na dekorację:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- płatki migdałowe
- rodzynki
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło i cukier mieszamy czas 20s/obr.5. Dodajemy żółtko,śmitanę oraz sól i wyrabiamy ciasto czas 1 min/Interwał.
Wyciągamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy ciasto. Wycinamy z ciasta kształt jajka. Z reszty ciasta formujemy rant. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, na boki dajemy zwinięte ciasta i lekko przygniatamy. Nakłuwamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 min.
Wykonanie nadzienia:
Do naczynia Thermomix dajemy składniki na nadzienie. Pogrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.90/obr.2 Masę wlewamy na upieczony i zimny spód.
Dekorujemy płatkami migdałowymi. Kiedy masa będzie zimna wkładamy do lodówki.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, niestety również bardzo kruche.
Pozdrawiam 🙂