Bułki pszenno orkiszowe na zakwasie (źródło przepisu)
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
- 300 g mąki pszennej
- 100 g ziaren orkiszu wcześniej zmielonych na mąkę (czas 30 s/obr.10)
- 150 – 170 g wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- ziarna słonecznika do posypania
Wykonanie:
Składniki na bułki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie przykryć ściereczką naczynie Thermomix i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Następnie uformować bułki – przełożyć na blachę do pieczenia, posypać słonecznikiem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 5 godzin. Piec w nagrzanym piekarniku 230 stopni ok. 12 minut.
W oryginalnym przepisie są drożdże jednak ja celowo je pominęłam ale za to bułeczki dłużej rosły.
Ile użyć drożdży zamiast zakwasu w tym przepisie?