Orkiszowo pszenne bułki na zakwasie

Orkiszowo pszenne bułki na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Bułki pszenno orkiszowe na zakwasie (źródło przepisu)

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ziaren orkiszu wcześniej zmielonych na mąkę (czas 30 s/obr.10)
  • 150 – 170 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna słonecznika do posypania

Wykonanie:

Składniki na bułki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie przykryć ściereczką naczynie Thermomix i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Następnie uformować bułki – przełożyć na blachę do pieczenia, posypać słonecznikiem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 5 godzin. Piec w nagrzanym piekarniku 230 stopni ok. 12 minut.

W oryginalnym przepisie są drożdże jednak ja celowo je pominęłam ale za to bułeczki dłużej rosły.

 

 

One Response

  1. Jagoda

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.