Orkiszowo pszenne bułki na zakwasie



Print Friendly, PDF & Email

Bułki pszenno orkiszowe na zakwasie (źródło przepisu)

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ziaren orkiszu wcześniej zmielonych na mąkę (czas 30 s/obr.10)
  • 150 – 170 g wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna słonecznika do posypania

Wykonanie:

Składniki na bułki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie przykryć ściereczką naczynie Thermomix i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Następnie uformować bułki – przełożyć na blachę do pieczenia, posypać słonecznikiem, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok 5 godzin. Piec w nagrzanym piekarniku 230 stopni ok. 12 minut.

W oryginalnym przepisie są drożdże jednak ja celowo je pominęłam ale za to bułeczki dłużej rosły.

 

 

Popularne frazy:

  • termomix bułki orkiszowe na zakwasie
  • bulk pszenno-orkiszowe nq zakwasir
  • termomix bulki z zakwasu

Podobne przepisy

Add Comment