Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g masła
- 2 jajka
- 60 g cukru
dodatkowo:
- 2 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy po 20 g mąki, cukru, mleka i 25 g drożdży. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dolewamy pozostałą część 230 g mleka. Mleko z masłem powinno być ciepłe (nie gorące).
Po upływie 20 minut do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło z mlekiem, jajka i pozostałą część cukru. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.
Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Z ciasta wykrawamy dużą szklaną koła o średnicy ok. 10 cm. Jabłka obieramy, wykrawamy środek jabłka i kroimy w plastry.
Wykonanie chałki:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Chałkę układamy pionowo. Bierzemy pierwszy krążek ciasta, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Na krążek ciasta dajemy plaster jabłka, przykrywamy krążkiem ciasta. Smarujemy masłem…. i tak do skończenia. Taką wieżę przekładamy do keksówki i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni.