Jabłkowa chałka z cynamonem

Jabłkowa chałka z cynamonem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru

dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy po 20 g mąki, cukru, mleka i 25 g drożdży. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie w osobnym naczyniu rozpuszczamy masło i dolewamy pozostałą część 230 g mleka. Mleko z masłem powinno być ciepłe (nie gorące).

Po upływie 20 minut do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło z mlekiem, jajka i pozostałą część cukru. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.

Ciasto pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy  na grubość ok 1 cm. Z ciasta wykrawamy dużą szklaną koła o średnicy ok. 10 cm. Jabłka obieramy, wykrawamy środek jabłka i kroimy w plastry.

Wykonanie chałki:

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Chałkę układamy pionowo. Bierzemy pierwszy krążek ciasta, smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Na krążek ciasta dajemy plaster jabłka, przykrywamy krążkiem ciasta. Smarujemy masłem…. i tak do skończenia. Taką wieżę przekładamy do keksówki i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni.

Thermomix przepisy. Jabłkowa chałka z cynamonem

Thermomix przepisy. Jabłkowa chałka z cynamonem

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock