Zupa z borowików z ziemniakami Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 150 g ziemniaków
- 400 g borowików
- 1200 g bulionu warzywnego lub mięsnego
- 10 g masła klarowanego
- ziele angielskie, liść laurowy
- pół łyżeczki rozmarynu
- sól, pieprz
- 50 g śmietany
- natka pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki. Kroimy czas 5 s/obr.5. Zgarniamy za pomocą kopystki cebulę ze ścianek naczynia.
Dodajemy masło klarowane, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn i podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i grzyby. Podduszamy czas 4 min/Varoma/obr.1 wsteczne.
Dolewamy bulion i gotujemy czas 20 min/100 stopni/obr.1 wsteczne. Pokrywy nie przykrywamy miarką. Jeżeli bulion był niesolony to dosalamy. Dodajemy pieprz.
Na 1 minutę przed końcem gotowania wlewamy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki.