
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g ziemniaków
- 70 g liści jarmużu
- 1000 g bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, wędzona ostra papryka
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Kroimy czas 10/obr.5. Dolewamy oliwę i podsmażamy czas 3 min/obr.1/100 stopni. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy czas 15 min/obr wsteczne 1/temp.100. (do miękkości ziemniaków). Kiedy ziemniaki będą miękkie odbieramy ok. szklanki ziemniaków a pozostałą część miksujemy czas 30 s/obr.9. Z liści jarmużu odcinamy twarde końcówki a miękkie liście kroimy. Jarmuż dokładamy do zupy i gotujemy czas 5 min/obr wsteczne 1/temp.100. Na koniec dodajemy ziemniaki, które odłożyliśmy.
Zupę w oryginalnym przepisie podajemy z podsmażony chorizo – ze względu na wegańską wersję zupę podajemy z wędzoną ostrą papryką i pieprzem. Dodatkowo można skropić oliwą.