Zupa Caldo Verde wegańska



Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 70 g liści jarmużu
  • 1000 g bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, wędzona ostra papryka

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Kroimy czas 10/obr.5. Dolewamy oliwę i podsmażamy czas 3 min/obr.1/100 stopni. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy czas 15 min/obr wsteczne 1/temp.100. (do miękkości ziemniaków). Kiedy ziemniaki będą miękkie odbieramy ok. szklanki ziemniaków a pozostałą część miksujemy czas 30 s/obr.9. Z liści jarmużu odcinamy twarde końcówki a miękkie liście kroimy. Jarmuż dokładamy do zupy i gotujemy czas 5 min/obr wsteczne 1/temp.100. Na koniec dodajemy ziemniaki, które odłożyliśmy.

Zupę w oryginalnym przepisie podajemy z podsmażony chorizo – ze względu na wegańską wersję zupę podajemy z wędzoną ostrą papryką i pieprzem. Dodatkowo można skropić oliwą.

Thermomix przepisy. Caldo Verde

Thermomix przepisy. Caldo Verde

Popularne frazy:

  • zupy weganskie thermomix

Podobne przepisy

Add Comment