Tort z masą maślankowo pomarańczową

Tort z masą maślankowo pomarańczową

Bardzo prosty do zrobienia tort. W smaku bardzo delikatny w sam raz na urodzinowe przyjęcie dla dzieci.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego (ja dałam domowej roboty ekstrakt z wanilii)

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu truskawkowego lub z czerwonej porzeczki
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego lub w wersji dla dorosłych likieru pomarańczowego

Masa:

  • 2 pomarańcze
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 60 g cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 250 g sera białego
  • 250 ml maślanki
  • 500 ml śmietany 30%

Bok tortu:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół opakowania fix do śmietany
  • 2 pomarańcze

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy motylek i umieszczamy jajka i cukier. Ubijamy czas 8 min/temp. 37/obr. 4 Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać czas 30s/obr.2

Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy (u mnie średnica 23 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni – 25 mnut.

Masa:

Pomarańcze dokładnie obrać z białej skórki i błonek. Umieścić w naczyniu Thermomix. Dodać 100 ml soku pomarańczowego oraz cukier. Zagotować czas 5 min/temp.100/obr.3. Całość wylać na sitko i pozostawić pomarańcze do odcieknięcia. Do zimnego soku wsypywać powoli żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Do naczynia Thermomix umieścić ser i zmiksować na gładką masę czas 30s/obr.8.  Następnie nastawiamy Thermomix na obroty 4 (nie nastawiamy czasu) powoli łyżka po łyżce wlewamy sok z żelatyną. Następnie dodajemy maślankę i odsączone pomarańcze i całość mieszamy czas 20s/obr.3

Całość przelewamy do innego naczynia i pozostawiamy aby masa lekko stężała. Naczynie Thermomix myjemy, zakładamy motylek , wlewamy śmietanę i ubijamy czas 1min/obr.4

Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z tężejącą masą.

Biskopt kroimy na dwie części. Dolną część umieszczamy w tortownicy, nasączamy sokiem lub likierem. Smarujemy dżemem i nakładamy połowę masy. Drugą część biszkopta smarujemy również dżemem i nakładamy tą stroną na masę. Wierzch biszkopta nasączamy sokiem pomarańczowym lub likierem i dajemy pozostałą masę.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Bok torta:

Śmietanę wlewamy razem z cukrem do naczynia Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy czas 20s/obr.4.  5 sekund przed końcem ubijania wsypać  fix do śmietany. Po wsypaniu fixu u mnie śmietana zrobiła się od razu sztywna. Taką śmietanką obkładamy boki tortu i nakładamy na boki pomarańcze. Dekorujemy wg uznania.

Przepis pochodzi z Małejcukierenki http://www.malacukierenka.pl/pomaranczowy-tort-z-kremem-maslankowym.html

SONY DSC

SONY DSC

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.