Składniki na zupę serkową:
- 250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, ziemniak)
- mała cebula
- 20 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy do zupy (zrobionej w Thermomixie)
- 1 łyżka maki
- 100 g serka topionego ( śmietankowy lub pieczarkowy)
- 1 l wody
- sól, pieprz do smaku
- suszone zioła do smaku (ja dałam suszone liście selera)
Wykonanie:
Cebulę rozdrobnić czas 5 s/obr 5, dodać warzywa rozdrobnić 7 s/obr 5, założyć motylek, dać masło, dodać przyprawy i uzupełnić wodą 1 l,
Nastawić czas 10 min/Varoma/obr 1 lub 2, międzyczasie wymieszać mąkę, serek w ciepłej wodzie i dodać do zupy, nastawić czas 10 min/100 stopni/obr 1.