Rurki z kremem Thermomix
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g domowego cukru waniliowego
- 250 masła
- 250 g śmietany 18%
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 130 g drobnego cukru
- 500 g mleka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, sól i pokrojone w plastry zimne masło.
Mieszamy czas 15 s/obr.5. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto czas 1 min/obr.4.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3 mm. Z ciasta wycinać paski o szerokości 2 cm i długości w zależności jakie mamy foremki.
Paski ciasta nawijamy na rurki tak aby ciasto zachodziło na siebie. Tak nawinięte rurki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15-20 minut.
Rurki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Następnie musimy delikatnie zsunąć rurki z formy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie kremu:
Do czystego naczynia Thermomix wlewamy mleko i dodajemy mąkę ziemniaczaną, gotujemy 6 min/100 stopni/obr. 2, masę budyniową przekładamy do innego naczynia i zostawiamy do wystudzenia.
Do naczynia Thermomix dajemy miękkie masło, cukier i żółtka, mieszamy czas 2 min/obr. 3.
Zakładamy motylek i dodajemy porcjami masę budyniową. Czas 2 min/obr. 1.
Zimnym kremem nadziewamy rurki. Posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych porcji wychodzi ok. 50 szt rurek.