Ciasteczka warszawskie Thermomix
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 150 g + 100 g cukru pudru
- 2 jajka (osobno białka i żółtka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
- 500 g marmolady
- wiórki kokosowe
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, 150 g cukru pudru, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka oraz śmietanę.
Ciasto wymieszać na jednolitą masę czas 1 min/obr.4.
Ciasto rozwałkować na wysokość ok 3 mm i wykrawać małe krążki.
Gotowe krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy białka (można białka wcześniej schłodzić.
Do białek dajemy 100 g cukru pudru i sok z cytryny. Ubijamy czas 4 min/50 stopni/obr.3 następnie czas 4 min/obr.3
Gotową beze nałożyć, bardzo cieniutką warstwę na wykrojone krążki ciasta. Ciasteczka włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika do momenty aż delikatnie nabiorą koloru ok. 15-20 minut. Ciastka trzeba obserwować.
Upieczone ciastka, wystudzić a następnie przełożyć ulubioną marmoladą (musi troszkę wystawać) i obtoczyć w kokosie.