Porcja na 2 osoby:
- 300 g szparagów (po odciąciu końcówek)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g wody lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- masło klarowane
Wykonanie:
Szparagi dokłądnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na ćwiartki. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i miksujemy czas 15s/obr.5 Dodajemy czosnek, masło klarowane i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Następnie dodajemy pokrojone w 1 centymetrowe kawałki szparagów i ponownie podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1. Do naczynia wlewamy wodę i gotujemy czas 15 min/100 stopni/obr.1 Pod koniec czasu gotowania dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatałowej.
Całość miksujemy czas 1 min/obr.10.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Zupa krem ze szparagów
Thermomix przepisy