Składniki:
- 750 g bakłażana
- 1 łyżeczka soli
- sok z jednej cytryny
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 350 g pomidorów
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 40 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 gałązki natki pietruszki posiekanej
- 2 gałązki kolendry posiekanej
Wykonanie:
Bakłażany kroimy na 4 i tniemy na plastry, solimy i dodajemy sok z cytryny całość mieszamy. Zostawiamy na sitku na ok. 30 minut aby odciekła woda a następnie ręcznie odciskamy nadmiar wody.
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę i czosnek rozdrabniamy czas 5s/obr.5. Dodajemy pomidory i ponownie rozdrabniamy czas 3s/obr.6. Dodajemy bakłażana, przyprawy, oliwę z oliwek oraz przecier gotujemy czas 15min/Varoma/obr.2 Na pokrywę Thermomix nakładamy koszyczek zamiast miarki.
Na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i kolendrę mieszamy czas 30s/obr.2
Podawać z jasnym pieczywem.
Przepis pochodzi z książki ” Tak lubię gotować” Jest to moja ulubiona książka z wydawnictwa Vorwerk, która zawiera wiele przepisów z całego świata.