Jogurt Thermomix
Składniki na jogurt naturalny:
- 1 litr mleka tłustego 3,2%
- 200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Mleko zagotować czas 8 min/temp. 80/obr.1. Mleko zostawiamy w naczyniu i czekamy jak temperatura spadnie do ok 40 stopni.
Następnie dodajemy jogurt i podgrzewamy czas 10 min/temp 37 stopni/obr. 2
Mleko przelewamy do słoika lub małych słoiczków i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka godzin ( ja robię jogurt zawsze rano, owijam słoik lub małe słoiki w ręcznik i daję pod poduszkę i kołderkę na kilka godzin).
Następnie jogurt schładzamy w lodówce kilka godzin.
Po co mleko ogrzewać do 80stp.przecież wystarczy od razu do 40st. i wszystko zostawić w thermomiksie bez przelewania do czegokolwiek. Robię tak od lat i zawsze wychodzi.(szybciej i bez brudzenia innych naczyń).Pozdrawiam
Dlatego, że jogurt robię dla swoich małych dzieci a, że mam mleko prosto od krowy to podgrzewam do tej temperatury aby zabić ewentualne bakterie. Z kupnym robię zresztą to samo – to jest jedyny powód podgrzania mleka. A co przelewania do innego naczynia? Przecież i tak później trzeba ten jogurt gdzieś przelać, przecież nie trzyma go Pani kilka dni w Thermomixie więc czy tak czy tak dodatkowe naczynie zawsze się pobrudzi. Ja przelewam do słoika bo łatwiej mi później na porcje dzielić i od razu zwalniam Thermomix i mogę sobie np. poranną kawę z pianką zrobić.
Zrobiłem jogurt wczoraj z mleka z biedry 3,2 (butelka) i z jogurtu zott 180ml. Nie podgrzewalam go do 80°C bo moje dzieci są juz większymi przedszkolakami. Jogurt się udał, lezakowal w ciepłym kocyku cala noc ale juz o 5 nie mogłam wytrzymać i zajrzalam do niego. Wyszedł gesty, pyszny jogurt. Od razu zrobilam go z jagodami ze sloiczka i ku mojemu zdziwieniu dzieci piją juz po drugiej szklaneczce i głośno cmokaja bo tak im smakuje.
Mam jednak pytanie, otóż czy jak przelewam ten jogurt do sloiczkow to wszystko się uda, bo jednak ta temperatura jogurtu spadnie przy przelewaniu, jednak wolalabym żeby zwolnić termisia bo przydalby się do innych rzeczy. Dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam
Można słoiki lekko podgrzać w piekarniku aby szkło było nagrzane. Ja robię metodą mamy i babci – kocyk i kołderka.
Czy może być mleko 2 procentowe?
u mnie jest 3.2%
o co chodzi z tym jogurtem? dlaczego do jogurtu naturalnego potrzebny jest jogurt naturalny?
W jogurcie znajdują się szczepy bakterii. Z samego mleka jogurt się nie zrobi. Potrzebuje włąśnie tych bakterii z jogurtu. Później można już używać swojego jogurtu do „zaszczepienia” mleka.
Moze glupie pytanie, ale jak sprawdzic temperature, zeby schlodzic z 80 na 40 stopni?
ja mam wersję TM 31 i tam są światełka informujące o temperaturze. Jak światełko pokazuje najniższą temperature wtedy dodaje jogurt. Nie wiem jak jest pokazywana temperatura w nowszej wersji. Można też nabyć termometr. Przydaje się w kuchni.
Robię jogurt od lat z mleka 2% i zawsze zostawiam w Thermomiksie na noc. Rano wlewam gęsty do słoika.