Thermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami.
Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5
Składniki:
składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na mus jabłkowy:
- 700 g jabłek szara reneta
- pół miarki wody
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 op galaretki cytrynowej
dodatkowo:
- cukier puder do posypania gotowej rolady
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min. Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)
Ciasto przelewamy na kwadratową blachę do pieczenia (standardowe wyposażenie piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 15 minut w pozycji termoobieg.
Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jałbka pokrojone na 4 kawałki umieszczamy w naczyniu Thermomix. Dolewamy wody, dodajemy cukier. Gotujemy czas 15 min/Varoma lub 120 stopni/obr.2.
Nie ma potrzeby krojenia jabłek na mniejsze części ponieważ w trakcie gotowania zrobi się z nich mus.
Do jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, cynamon i mieszamy czas 30s/obr.3.
Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia.
Z biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec.
Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem.