Pietruszka z działki już wyrwana, korzenie zabezpieczone i schowane na zimę a z natkę pietruszki posiekaną zamroziłam. Ale… skusił mnie przepis na pietruszkowe pesto i uważam, że jest lepsze od bazyliowego. Ciekawa jestem co Wam bardziej posmakuje?
Składniki:
- natka pietruszki (same liście ok 80 g)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy
- 50 g sera parmezan
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojony na kawałki ser i miksujemy czas 15 s/obr 10. Przekładamy do innego naczynia. Następnie wkładamy orzechy, czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, rozdrobnić 20 s/obr. 7.
Dodajemy sól, pieprz i rozdrobniony ser, wymieszać 20 s/obr. 4.
Podawać jako sos lub przełożyć do słoiczka.
A jakie orzechy używasz do tego pesto?
orzechów włoskich
Pyszne. Ja dałam troszeczkę więcej oliwy.
Do pesto orzeszki piniowe lepsze niz włoskie, polecam