Pietruszkowe pesto

Print Friendly, PDF & Email

Pietruszka z działki już wyrwana, korzenie zabezpieczone i schowane na zimę a z natkę pietruszki posiekaną zamroziłam. Ale… skusił mnie przepis na pietruszkowe pesto i uważam, że jest lepsze od bazyliowego. Ciekawa jestem co Wam bardziej posmakuje?

 

Składniki:

  • natka pietruszki (same liście ok 80 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 g sera parmezan
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wkładamy pokrojony na kawałki ser i miksujemy czas 15 s/obr 10. Przekładamy do innego naczynia.  Następnie wkładamy orzechy, czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, rozdrobnić 20 s/obr. 7.

Dodajemy sól,  pieprz i rozdrobniony ser, wymieszać 20 s/obr. 4.

Podawać jako sos lub przełożyć do słoiczka.

pietruszkowe pesto thermomix

4 komentarze

  1. Nutka
    • admin
      • Kasia
  2. Joanna

Dodaj komentarz