Składniki na 20 babeczek:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- sól, pieprz szczypta
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 2 min/obr.4-5 Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Formy na babeczki smarujemy tłuszczem (masłem, olejem) i nakładamy rozwałkowane i wykrojone do kształtu formy ciasto. Pieczemy w 200 stopniach ok 15 min (do lekkiego zbrązowienia babeczek)
Składniki na mus z wątróbek:
- 1 cebula
- 250 g wątróbki
- 150 g ugotowanego selera
- 2 łyżki koniaku
- 100 ml śmietany
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę wkładamy do naczynia Thermomix i kroimy czas 15s/obr.5 Wlewamy olej i wątróbki posypane majerankiem. Podsmażamy czas 7 min/obr. wsteczne/100 stopni (wątróbka musi się usmażyć). Następnie dokładamy ugotowany seler. Studzimy w naczyniu. W między czasie ubijamy śmietanę. Do naczynia Thermomix dodajemy koniak, gałkę muszkatołową i miksujemy na jednolitą masę czas 30 s/obr.8-9. Dodajemy ubitą śmietanę, sól, pieprz i mieszamy czas 10s/obr.5. Wkładamy na min 1 godzinę do lodówki.